Oei!!

Ik schrik er een beetje van dat ik zo’n lange tijd geen blog meer heb geschreven. Daar moet je tijd voor vrij maken maar is helaas niet gelukt. Dat betekend dat ik best wel druk ben geweest met vooral leuke bezigheden wat betreft ITM-Running. Heb een fantastische leuke loopgroep op de dinsdagavond. Bovenal gezellig, maar er wordt zeker kwalitatief goed getraind. Leden hebben ieder een eigen doel. Wedstrijden lopen, sneller worden, langer vol kunnen houden en plezier hebben met elkaar. Vriendschappen zijn ontstaan en er worden inmiddels bijna wekelijks duurloopjes georganiseerd in het weekend. Ook heb ik veel clinics mogen verzorgen bij verschillende bedrijven, zoals o.a. Mazars en Howden. Heel goed te merken dat werkgevers  gezondheid en vitaliteit van hun werknemers belangrijk vinden. Steeds meer wordt er aandacht besteed aan preventie doormiddel van een gezonde leefstijl. Ook vanuit de medische wereld wordt steeds meer onderstreept dat vitaliteit van levensbelang is. Het schijnt dat patiënten die een operatie moeten ondergaan sneller herstellen als ze vooraf een bewegingsprogramma hebben doorlopen. Ook kanker patiënten die tijdens of na behandeling zoveel mogelijk blijven bewegen (zover dit mogelijk is), doorlopen de behandelingen en herstel beter. Hoe dan ook bewegen in welke vorm dan ook is belangrijk om vitaal te blijven zowel fysiek en ook zeker mentaal. Je kan even lekker je zorgen “weglopen”, zaken overdenken en ondertussen je conditie op peil houden. Ik heb dit zelf zeker in mijn leven ondervonden, dat hardlopen mijn mentale gesteldheid mooi op peil heeft gehouden, tot op de dag van vandaag!

Dus wil ik nogmaals onderstrepen dat hardlopen of welke manier van bewegen je zoveel rijkdom geeft en relatief weinig kost.

 

Oei!! Meer lezen »

Bewegen belangrijker dan ooit!

We moeten bewegen, fit blijven, conditie op peil houden en ons voedingspatroon in de gaten houden. Met andere woorden we moeten op onze gezondheid blijven letten. Mensen die al hardlopen moeten vooral goed door blijven gaan. Op de eerste plaats ervan genieten, doelen stellen en blessure vrij blijven. Dat wil zeggen vooral niet teveel en te vaak gaan hardlopen, maar drie keer per week is eigenlijk perfect. Dan heb ik het niet over de wedstrijd atleten, deze categorie heeft een andere doelstelling en zal ongetwijfeld onder expertise trainen. Ook wanneer je begint met hardlopen is het beste om hiermee te beginnen, drie keer per week en dan met een heel zorgvuldig opbouwschema. Je ziet regelmatig dat het mis gaat met beginnende hardlopers wanneer ze gelijk teveel en te hard lopen. Want tja, het is enorm lastig om een minuutje rustig hard te lopen en dan alweer een minuutje te moeten wandelen. Maar een goed opbouw schema is echt van belang om geen blessure op te lopen. Daarom is het ook goed om in een groep te gaan trainen met een hardlooptrainer. Trainen in een groep heeft veel voordelen en is bovendien gezellig. Je bouwt een band op met elkaar, met andere woorden, het sociale aspect heb je er gratis bij. Ook is het fijn dat je in de winter niet alleen in het donker hoeft te lopen en een loopgroep heeft een trainer die je kan helpen met de looptechniek, motivatie en doseren van de trainingen. Natuurlijk is het best lastig om een stap te zetten naar een hardloopgroep. Je bent misschien bang dat je niveau nog niet hebt en achteraan blijft sukkelen. Daarom is het goed inlichtingen in te winnen bij een loopgroep, wat er van je verwacht wordt en wat het hardloopniveau is van de groep. Je zal merken dat je eigenlijk altijd kan deelnemen omdat het programma er zodanig uitziet dat ieder op zijn of haar niveau de training kan volbrengen. De snellere loper zal dan misschien meer rondjes hardlopen dan een iets minder snelle hardloper. Ieder dus op een eigen niveau. Mensen die al langer hardlopen zijn vaak op zoek naar uitdagingen, doelen en gezelligheid. Dan is een hardloopgroep ook hartstikke leuk en bovenal leerzaam. Techniek verbeteren, tip, trucs en gezamelijke doelen maken het een wekelijks uitje.

Bewegen belangrijker dan ooit! Meer lezen »

De zoveelste loopgolf

Minister president Mark Rutte (we mogen allemaal Mark zeggen) had het zinnetje “buiten sporten” in groepen mag weer” nog niet uitgesporken en de ITM-Running app groep liep al over, met juichen, blijdschap en pppffff eindelijk, etc. Ook al had ik nog een weekje willen uitstellen, ik kon geen kant meer op. Niet dat ik dit wilde, zeker niet, maar het was ook wel weer spannend, want hoe hou je die 1,5 meter afstand in een groep, wie durft te trainen en wie vind dit nog lastig en best eng. Hoe staat de gemeente Borne hierin? Gemeente Borne was gelijk actief en stuurde de volgende dag al documenten met informatie en gedrag regels en dat we vooral moeten kijken naar de regels van NOC-NSF. Die lieten wat langer op zich wachten maar gelukkig op tijd zodat ik wist dat ik op een verantwoordelijke manier weer kon starten. Gelijk de eerste avond stonden er 18 lopers die stonden te popelen om weer samen te trainen. Ook zie ik in deze tijd zoveel meer hardlopers. In de ochtend, mensen die vooraf aan het werk even willen bewegen omdat ze thuis werken en niet de normale gang naar kantoor of bedrijf hebben. Of in de middag pauze, om de beentjes even te kunnen strekken. De avond uren zijn favoriet en dan loopt men elkaar bijna omver. Het valt meteen op dat er veel mensen zijn die nog in de “probeer fase” zitten, want het schoeisel is niet altijd om over naar huis te schrijven. Dat vind ik dan weer jammer omdat je daarmee toch beduidend meer kans maakt op blessures. En juist blessures verpesten weer het loop plezier. Ik hoop dat al deze “nieuwe” hardlopers enthousiast gaan worden voor de loopsport en ontdekken dat hardlopen zoveel voordelen heeft. Namelijk je conditie wordt of blijft goed, je mint-set krijgt hier een boost van, je kan zaken waarmee je worstelt overdenken tijdens het lopen, met andere woorden, je kan je hoofd leeg lopen, maar ook heel veel goede ideeën opdoen tijdens het hardlopen. Je kan hardlopen wanneer het jou uitkomt en vooral in de zomer wanneer bv de kinderen al op bed liggen kun jij nog lekker naar buiten voor een rondje. Natuurlijk is het nog beter en leuker om bij een hardloopgroep aan te sluiten, omdat je dan toch gerichte training krijgt waardoor je makkelijker gaat lopen, er wordt op techniek gelet, waardoor je weer blessures voorkomt en bovenal is het sociaal en gezellig om met elkaar deze mooie sport te beoefenen.

De zoveelste loopgolf Meer lezen »

Dan is opeens alle anders.

Het is zondagochtend en ik loop het huis uit. Bedenk dat ik niemand mag appen om mee te gaan om even lekker een duurloop te lopen op het mooie landgoed Twickel. We leven op het moment in een andere wereld die lijkt op een slechte film. Maar helaas is het de werkelijkheid en het komt eropaan dat we onze verantwoording dragen naar onze samenleving. Dat betekend dat we ook niet kunnen trainen met onze ITM-Running groepen. In eerste instantie denk je nog; ach het is toch buiten en als we voldoende afstand houden, dan kunnen we dit nog doen. Maar nadat onze minister president Mark Rutte ons toespreekt met zorgelijke blik en bewoordingen, is het voor mij duidelijk. We moeten absoluut niet meer in groepen trainen. Iedereen bericht en gelukkig hele positieve bemoedigende berichtjes terug. Dat doet mij goed, want het voelt als falen en dat is het natuurlijk totaal niet. Gelukkig is hardlopen leuk en goed voor iedereen en dit kunnen we alleen doen. In deze bizarre tijd is het fijn om even het hoofd leeg te lopen en om buiten te zijn. We werken thuis, kinderen om ons heen. De spanningen lopen dan nog wel eens even op. Als ik van en naar mijn werk fiets, omdat het voor mij de eerste week met een milde “lock down” even niet anders kan, zie ik uit alle ooghoeken mensen hard lopen. Jong, oud, iedereen wil er even uit omdat sportscholen gesloten zijn, verenigingen hun poorten moeten sluiten. Wat is er dan nog mooier en makkelijker dan hardlopen? Niet veel! Wel hoop ik dan altijd dat mensen op een verantwoordelijke manier starten met hardlopen. Dat ze dit doen op een goed schema, bijvoorbeeld van Evi, van internet geplukt of van mij. Ik heb mijn collega’s ook een opstart schema op share point gezet, zodat ze ook deze mooie sport kunnen ontdekken als ze hier zin en tijd voor hebben. Hopelijk gaan nog meer mensen het hardlopen koesteren, ook nog na het “Corona tijdperk”. En laten we werkelijk hopen dat dit tijdperk snel aan mag breken.

Dan is opeens alle anders. Meer lezen »

Eén jaar ITM-Running

Alweer een jaar bezig met mijn bedrijfje ITM-Running. Ik kan terug kijken op een heel goed en leerzaam jaar. Heb inmiddels drie loopgroepen, heb clinics mogen geven bij bedrijven en zelfs uitgenodigd om een lezing over mijn hardloop leven te geven. Ook maak ik me weer op voor de Enschede Marathon clinics. Dus al met al een druk maar leuk leven. Realiseer me heel goed dat ik een verantwoording heb ten opzichte van mijn atleten in de verschillende groepen. Het is belangrijk om de balans goed te houden tussen belasting en belastbaarheid. Dat is nog niet zo simpel, omdat je niet weet welke trainingen je atleten buiten jou training trainen of welke belasting ze buiten het sporten nog hebben. Iedereen is natuurlijk verantwoordelijk voor, zich zelf, maar je wil niet dat ze door jou trainingen geblesseerd raken. Ik moest daar wel even goed op letten, omdat ik zelf de drang heb om te pushen omdat ik dit zelf gewend was in mijn trainingen. Daarom heb ik toch een wijs besluit genomen (vind ik zelf). Ik ben gestart met een opleiding voor Running Therapeut. Deze opleiding opent wel degelijk mijn ogen, hoe ik om moet gaan met de belastbaarheid en dat ieder mensen zijn/haar eigen doelen heeft en niet perse knetterhard zou willen lopen, maar alleen voor de sociale contacten komt en plezier wil hebben. Bewegen is hoe dan ook goed voor lichaam en brein. En welk doel je ook voor ogen hebt, je gaat lekker naar buiten en loopt je rondjes met de bij-behorende oefeningen, loopscholing, etc. Dat maakt een training opbouwend en zorgt voor variatie en dus plezier. Ook heb je atleten in je groep die beter en sneller willen worden en die je kan bijstaan met een loopschema voor een bepaald doel, zoals sneller worden op een 10km wedstrijd. Door de verschillende doelen van de deelnemers leer ik te variëren en na te denken over elke training, omdat iedere groep een ander uitgangspunt heeft. Met name de starters van 0 naar 3 km vergt discipline en uitgebalanceerder trainingen, want deze groep is kwetsbaar wat betreft het ontwikkelen van blessures. Het heeft mij het afgelopen jaar dus veel gebracht, wat betreft leerzame momenten, atleten die enorm zijn gegroeid in het hardlopen en persoonlijke records lopen, maar bovenal zie ik mensen die zichzelf verbazen, nieuwe mensen hebben leren kennen en zich goed voelen. Dit geeft mij waar ik het voor doe!

Eén jaar ITM-Running Meer lezen »

Zomers lopen

Het is alweer langer licht in de avond en de eerste onweersbui hebben we weer gehad. Ook wat loopdoelen betreft gaan we richting zomer en dat wil zeggen dat de langere afstanden even worden geparkeerd en dat er op snelheid getraind gaat worden. Wedstrijden van 5 kilometer en 10 kilometer zijn dan populair, zoals met name de zogenaamde “rondjes om de kerk”. Natuurlijk er wordt nog wel ergens een halve marathon gelopen en de trainingen kunnen hierop aangepast worden door middel van lange duurlopen in het weekend, maar de overige trainingen zijn kort en krachtig. Dat wil zeggen; 100 meter tot en met maximaal 800 meter trainen in een training, waarbij de pauzes relatief lang zijn. In die pauzes moet je volledig herstellen om de volgende serie weer “knetter” hard te lopen. Waarom doen we dit alleen in de warme periode? Heel simpel omdat de spieren, pezen en gewrichten goed warm moeten zijn en blijven, ook in die pauzes. Je mag niet te snel afkoelen, anders kun je de volgende serie niet voluit, nadat je goed herstelt bent. Ook is het goed om in trainingen je lichaam  een andere “prikkel” te geven. De wintermaanden staan doorgaans in het teken van het duurvermogen te verbeteren en de zomermaanden de snelheid. Compleet andere trainingen die het lichaam als het ware “wakker houden”. Of in trainingsleer taal; anaerobe vermogen trainen (intensief trainen)  in de zomer maanden en het aerobe vermogen (extentief trainen) in de winter. In de winter mag je niet te lang stil staan in de pauzes om te herstellen omdat je dan te snel afkoelt en daarom mogen de tempo’s ook net wat minder hard. En zo houden we de trainingen ook dynamisch en plezierig. Want bovenal staat voorop dat je plezier hebt aan het hardlopen en de trainingen. Daarom is het zeker ook een aanrader om in een groep te gaan trainen, waar gelet wordt op je loop techniek, waar je (loop) kracht en coördinatie kan verbeteren. Het is makkelijker om in een groep een interval training te volgen, dan dat je dit alleen moet doen. Dus al met al vele voordelen om aan te sluiten bij een groep, zoals bijvoorbeeld bij ITM-Running op de dinsdag- en/of woensdagavond.

 

Zomers lopen Meer lezen »

Druk! Maar leuk druk!

De weken vliegen voorbij en ben al een aantal weken bezig met mijn eigen ITM-Running loopgroep. Het is al een “echte” hardloopgroep, met groeps-app en een gezamelijk doel, namelijk de Bornsche Matenloop! Deze loop organiseer ik samen met twee heren vanuit de Wijkraad Bornsche Maten, Merijn en Ruud. We hebben er al heel wat vergaderavonden opzitten, waarin we al heel veel op poten hebben gezet! Vergunning meest belangrijke is binnen en natuurlijk hebben we enkele hele mooie sponsoren, maar er mogen er nog wat bij. Het gaat een leuke happening worden zondagochtend 19 mei 2019! Ondertussen mocht ik ook nog praktijk begeleider zijn van Bart die in opleiding is bij de Atletiek Unie om looptrainer te worden. Dat was al een enorm leuke samenwerking, maar heb hier ook weer veel van opgestoken m.b.t. de trainingsleer, die ook aan veranderingen onderhevig is. Dan zit ik ook nog in de lopers commissie van de Enschede Marathon. Hiervoor hebben we ook de nodige keren bij elkaar gezeten om het parcours nog meer te optimaliseren, drankposten te bespreken en een goed deelnemers veld samen stellen etc. En voor de Enschede Marathon verzorg ik ook nog samen met Marti ten Kate de clinics ter voorbereiding van de 10 km, halve marathon en hele marathon. De nodige duurlopen voor de Enschede Marathon clinics waar ik het tempo op 10,5 km per uur mag houden. Sportgala Borne hebben we net gehad, waar ik in de jury plaats mocht nemen. Tussendoor nog even de “fusie” van het Jeugd Sport Fonds ( ben ik ambassadeur) en het Cultuurfonds bezegelen.  En o ja; ik mag ook nog 4 dagen werken bij Intergraal Kankercentrum Nederland. Waar ik ook nog iedere dag met veel voldoening mijn werk mag doen. Dus druk, maar leuk!

Druk! Maar leuk druk! Meer lezen »

ITM-Running in bedrijf

Woensdagavond, 2 januari, start van de eerste training. Ben best zenuwachtig, want heeft men er wel zin in, komen ze wel? Van alles gaat er door mijn hoofd. Maar ik vertrouw op mezelf en weet dat het helemaal goed zal komen. Binnen tien minuten komt iedereen op de afgesproken plek, veel dames, maar gelukkig ook een aantal heren. Er wordt kennis gemaakt en we wensen elkaar alle geluk voor 2019. Jeetje wat ben ik trots, een prachtige grote groep en wat niveau betreft, komt dit goed bij elkaar. Het weer is helemaal goed en we gaan inlopen door de wijk. Er zijn er die er nog nooit geweest zijn in de Bornsche Maten en ze kijken ervan op dat hier zo mooi gelopen kan worden met al die straat verlichting. We doen een gebruikelijke warming up en daarna de loopscholing. Hier moeten velen nog aan wennen en hebben dit nog nooit gedaan. Dus gelijk maar gewaarschuwd dat spierpijn op de loer ligt de volgende dag. Maar zoals de naam het al zegt, je schoolt het lopen en iedereen komt om beter te worden in het hardlopen. Ik moet natuurlijk nog aftasten wat iedereen zoal kan en laat de deelnemers in een lang lint lopen en de laatste snelt naar de eerste deelnemer in het lint. In een treintje als het ware. Daarna nog even het “gevoel” laten voelen wat betreft de verschillende duurloop tempo’s, duurloop 1,2 en 3. Het valt me op dat er al een aantal zijn die elkaar via school- en/of opvang van de kinderen kennen. Het gaat er gelijk heel ontspannen aan toe, het voelt al als een echte groep. Nog een stukje uitlopen en moe en voldaan keert men weer huiswaarts. Mijn gevoel is super! Er valt toch iets van me af, ondanks dat ik weet dat het doorgaans goed komt, maar je wil graag dat men tevreden naar huis gaat en bovenal plezier heeft gehad. Dat staat hoe dan ook voorop. Ik kan thuis verder stoeien met alle info die krijg en welke doelen ik mag gaan ondersteunen. De deelnemers zijn het jaar goed gestart en zo voelt dat ook zeker voor mezelf. Ik ben blij!

ITM-Running in bedrijf Meer lezen »

Eerste blog ITM-Running

Zit ik dan achter de computer. Een blog schrijven voor mijn eigen website! Deze ziet er m.i.z. prachtig uit en ben er super blij mee! Ja nu gaat het echt beginnen. Mijn eigen hardloop-bedrijfje. Heb zelfs een nummer bij de KvK. Wat wil een mens nog meer…? Juist: hardlopen!

En wat is hardlopen? Dat kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Hardlopen om de trein te halen, hardlopen om de bal nog te kunnen schoppen, hardlopen om een bal te kunnen gooien en hardlopen om je hoofd leeg te krijgen, conditie te verbeteren, lekker buiten te kunnen sporten. Zelfs kinderen lopen bijna altijd hard, dus kunnen we wel stellen dat het een natuurlijke beweging is. Als je met hardlopen besmet raakt, kom je er volgens mij niet meer af. Het goede, fitte gevoel wil je in je structuur van het leven vasthouden. Het is misschien ook wel een verslaving, maar dan liever deze verslaving dan een rook- of alcoholverslaving. Ik vind het iedere keer weer genieten. Vanmiddag in de middagpauze van mijn werk heerlijk een stukje gelopen en wie kom ik tegen? Gerard G, 71 jaar en een goddelijk lichaam waar een 30-jarige jaloers op kan zijn. Zijn geheim: blijven lopen, bewegen en gezond leven en vooral genieten van wat je kan! Daarom begin ik mijn eigen hardloop-bedrijfje, omdat ik wil overdragen naar mensen waar ik zelf zo blij van wordt, namelijk hardlopen!

Eerste blog ITM-Running Meer lezen »